dimarts, 21 de juny de 2011

COQUES DE SANT JOAN


Aquest any si!!!! m'he decidit a fer les coques de Sant Joan per celebrar-ho amb la familia...que son els meus conillets d'indies. Cal a dir, que ja porto un parell de setmanes fent proves, pero no fer un desastre la nit de St.Joan i que tinguem que sortir corrents a comprar unes coques.

Les receptes me les ha passat la meva amiga de "El Perfume de mi Cocina". És una de les meves fonts d'inspiració...moltes gràcies Olga.

Ah!! amb aquesta recepta participo a "Memories d'una cuinera" que aquest més està dedicat a les coques de St.Joan.

Bé, espero que la nit anés molt bé i que no us passessiu amb el cava (sobretot els que haguessiu de conduir) i que hagueu vigilat amb els petards ... ara de dolç, tot el que vulgueu...el dilluns després del pont ja tornarem a començar amb la dieta!!!!

COCA DE LLARDONS

Ingredients:
- 1 massa de pasta de full fresca
- 180 gr de llardons
- 100 gr de pinyons
- 1 yema d'ou
- Sucre (al gust)
- 1 mica de mantega per untar la safata del forn

Elaboració:
- Piquem els llardons amb la picadora i reservem.
- Posarem una mica de farina al lloc on treballarem.
- Tallem la massa en 3 trossos.
- Estirem el primer tros i hi posem per sobre (que quedi ben ple) una capa de llardons.
- Posem per sobre una capa de massa i apretem una mica.
- Tornem a posar una altre capa de llardons i cobrim amb l'últim tros de massa, i apretem.
- Amb el corró, estirem la massa.
- Després la dobleguem com si fossin les pagines d'un llibre, i tornem a estirar amb el corró.
- Aquesta operació la podem fer un parell o tres vegades.
- Quan ja tinguem la massa ben barrejada amb els llardons, i tingui ja una forma cuadrada, untarem la safata del forn amb una mica de mantega.
- Estendrem la massa per sobre i la farem totalment cuadrada, tallant els troços que sobrin, i els afegirem per sobre (tranquils perque després no es nota).
- Precalentem el forn a 180º.
- Amb un pinzell, pintarem tot el sobre de la coca i després hi tirarem per sobre els pinyons. Ha de quedar ben farçida de pinyons.
- Després posarem força sucre per sobre i finalment amb un ganivet, farem les marques dels voltants.
- Posarem al forn durant uns 15-20 minuts (depen de cada forn i de com la volguem de rosseta).


COCA DE CREMA I PINYONS

Ingredients per la massa mare:
- 100 gr de farina de força
- 100 ml de llet tèbia
- 30 gr de llevat fresc

Per la coca:
- 350 gr de farina de força
- 100 gr de sucre
- 45 gr de llet
- 2 ous
- 80 gr de mantega
- la ralladura de la pell d'una llimona
- unes gotes d'anis (opcional)
- un pessic de sal
- crema
- pinyons al gust
- cireres confitades
- sucre al gust

Per la crema:
- 1 liltre de llet
- 6 yemas d'ou
- 200gr de sucre
- 50 gr de maicena
- 1 branqueta de canyella
- 1 tros de pell de llimona

Elaboració:
* Preparem la crema la nit anterior:
- Del litre de llet reservarem un got.
- La resta, la posarem a calentar amb la branqueta de canyella i el tros de pell de llimona.
- Mentrestant, barrejarem el sucre, la maicena, les yemes i el got de llet.
- Quan la llet que s'estava calentant ja estigui bullint, hi afegirem la mescla anterior, i no deixarem de remoure amb les varetes, fins que veiem que s'espessa.
- Retirarem la canyella i la llimona i deixarem refredar.

* Preparem la massa mare la nit anterior o pel matí:
- Barrejem la farina, amb el llevat troçejat i la llet tèbia.
- Ho deixarem reposar en un bol tapat amb un drap de cuina i en un lloc fresc.

* Preparem la coca:
- Barrejem en un bol gran la llet amb un pessic de sal, la ralladura de la llimona, la mantega a punt de pomada, i el sucre.
- Afegirem els ous i les gotes d'anís, i barrejerem durant un minut.
- Incorporem la farina i la massa mare i amassarem durant 10 minuts o fins que es desenganxi de les parets del bol.
- Disposarem la massa a la taula de treball, lleugerament enfarinada i amassem una mica mes.
- Li donarem forma ovalada i la colocarem sobre la placa del forn. Jo hi vaig posar un paper vegetal.
- L'anirem aplanat i donant-li la forma que volguem, fins deixar un gruix d'uns 1.5 cm.
- La deixarem reposar a temperatura ambient fins que dobli el seu volum.
- Precalentem el forn a 180º.
- Quan la mass ja hagi levat, decorarem al gust de cadascú amb la crema, els pinyons, les cireretes i força sucre.
- Introduim la coca al forn i la deixem uns 20 minuts. Encara pujarà més, pel que es té que comprobar que esta cuit l'interior (punxnat amb un escuradents).
- Retirem del forn i deixem refredar.

7 comentaris:

  1. T'han quedat unes coques esplèndides. Segur que els conillets d'índies no es van queixar gens!

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  2. Estupendas!magníficas! Buenísimas! Así se ven tus cocas. Felicidades y feliz Sant Joan.
    Gracias a tí por seguirme.
    Besos guapa

    ResponElimina
  3. Gracies Anna i benvinguda al meu blog! Tb li he fet una ullada al teu.
    Olga..muchas gracias por tus elogios!!

    ResponElimina
  4. Ja saps que jo sòc molt crític...i, tot i segur que estàven ben bones, s'ha de millorar una mica la presència...no has d'apurar tan les cantonades.
    ...i a la crema sembla li faltava una mica de maicena per a tenir més consistència (80gr enlloc de 50gr).
    Pêrò Bona feina !!! Felicitats !!!

    ResponElimina
  5. si sra!!!! quines dues versions més bones que has fet!!!! crec que no em cansaré de veure receptes de coques!!! petonets guapa i gràcie sper participar!

    ResponElimina
  6. Les dues opcions més bones, es que la fruita sempre me l'acabo apartant!;)
    Moltíssimes gràcies per participar al memòries.
    Petons.

    ResponElimina
  7. - Albert: moltes gracies per la teva critica constructiva...prenc nota per l'any que ve.
    - Judith: ja en tenia ganes de participar. Gracies.
    - Coses de Llabiro: a mi em passa el mateix, per aixo no vaig fer la de fruita. Gracies.

    ResponElimina