diumenge, 20 de març del 2011

CREMA CATALANA TRADICIONAL

"Sant Josep - Un dels costums gastronòmics d’aquesta diada és la menja de crema catalana, feta amb llet, ous, sucre, midó en flor, canyella i llimona llet. Que la pastisseria típica d’aquest dia sigui a base de llet no és casualitat sinó que respon al fet que, en aquestes dates de principi de primavera, la llet començava a abundar, doncs les vaques ja havien vedellat i les ovelles ja havien xaiat. Antigament, només es menjava crema de sant Josep el dia 19 de març, juntament amb el mató, també dit de sant Josep, que aquell dia era guarnit amb flors de paper, blanques o de colors diversos. Hom creu que aquests productes de llet tendra haurien format part de les ofrenes dedicades a velles divinitats d’aquest moment de l’any, avui ja desaparegudes"

A casa meva cada any per St.Josep es fa crema catalana. La meva mare fa una olla ben gran i lo millor es escurar les restes que queden a l'olla quan ja ho ha posat a la safata on la servirem...mmm!! quina delicia!!

A més, el tema del 15 d'aquest mes és la crema catalana, així que encara que arribaré una mica tard, m'hi presentaré.

La recepta és la tradicional de tota la vida de la meva iaia Carmeta...segurament hi hauràn moltes variacions, però així es com la fem a casa.

Espero que us en llepeu els dits!



Ingredients (per 12 persones):
- 12 ous
- un litre de llet (jo la faig servir desnatada perque no tingui tantes calories)
- 12 cullarades soperes de sucre (i una mica mes de regal)
- 4 cullerades de midó de blat
- canyella (2 a 4 branquetes petites)
- 4 trocets de pell de llimona


Elaboració:
- Separem les clares dels rovells en un bol.
- Barrejem el sucre amb els rovells i es bat durant una estona. Jo ho faig a mà perque és com li va ensenyar la meva iaia a la meva mare, i ella m'ho ha ensenyat a mi.
- Mentrestant es posa la llet al foc que es vagi calentant.
- A part, amb una mica de llet freda es bat el midó per tenir-lo a punt, així com la pell de la llimona i la canyella.
- Quan la llet arrenqui el bull, s'hi tiren els ous i el sucre i amb una cullera de fusta es va remenant sense parar
- Al cap d'una estoneta que remenes s'hi tira el midó, la canyella i la llimona i es continua remenant sense parar.
- Quan arrenqui el bull i vegis que s'espesa, la retires del foc.
* S'ha de tenir en compte de no tenir-la més estona al foc, perque llavors és quan es talla.

3 comentaris:

  1. Visca Emma! La teva crema es veu fantàstica! Se'n va directa a l'índex, i amb la teva jo en som 51! :D
    Petonets i moltes gràcies!
    Sandra

    ResponElimina
  2. A mi també m'encanta escurar l'olla on s'ha fet la crema!! i també he menjat crema avui per postres! a viam si m'afanyo i penjo la recepta!

    ResponElimina
  3. Hola Emma
    Els ingredients d’aquesta crema, diuen que està molt bona.
    Bona cuina

    ResponElimina